Financiering van je bruiloft

De mooiste dag van je leven! Jouw huwelijksdag. Sommigen beleven hem meerdere malen in hun leven. Het is een dag die je nooit wilt vergeten. Het gelukzalige moment wil je delen met veel kennissen, vrienden en familie. Je pakt flink uit, en wil dat iedereen het naar de zin heeft. De keerzijde van de medaille is het kostenplaatje van de bruiloft.

Hoe ga je de bruilof financieren?

Jouw huwelijksdag is de mooiste dag van je leven. Je wilt dan ook dat het een dag wordt om nooit te vergeten. En omdat je het graag wilt delen met jouw kennissen, vrienden en familie, worden zij allemaal uitgenodigd. Je wilt er natuurlijk zelf ook prachtig uitzien, net als jouw partner. En wat is er niet heerlijker dan na de bruiloft het vliegtuig te pakken en naar een zonnig oord te vliegen om lekker met z’n tweeën van de zon en elkaar te genieten. Een scenario van een standaard bruiloft. Er is niets bijzonders gemeld, want menig bruiloft zal met deze insteek worden georganiseerd. Het kostenplaatje loopt dan al snel op tot een bedrag tussen de € 10.000,- en € 15,000,-. Wil je uitpakken met extra dingen, dan loopt het bedrag alleen maar op.

Het is daarom van belang goed na te denken wat je wel en wat je niet wilt op je bruiloft. Is het jou het geld waard, want dat is en blijft een persoonlijke beslissing. En als je dan weet wat je wilt, en wat het globaal gaat kosten, dan is het verstandig na te denken hoe jij de financiering van jouw bruiloft gaat regelen.

Kostenplaatje van de bruiloft

Je kunt jouw bruiloft zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt rekening te houden met een aantal vaste kosten. Dat zijn kosten die je altijd maken zult, hoe eenvoudig je het ook houdt. Je hebt immers een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig. Er zal immers een trouwakte moeten worden opgemaakt. Daarnaast zijn er heel veel variabele kosten, die meer met jouw smaak te maken hebben. Bij alle variabele kosten heb jij zelf de keuze of jij het wel of niet wilt op jouw bruiloft en of jij bereid bent het prijskaartje dat eraan gekoppeld zit te betalen. Een globaal overzicht van kosten voor een bruiloft is hieronder weergegeven:

• Gemeentehuis, trouwakte, en andere documenten: € 500,00

• Bruidskleding voor hem en haar: € 2.500,00

• Kapper, make-up: € 200,00

• Trouwringen: € 750,00

• Trouwkaarten, inclusief verzending: € 400,00

• Bruidsboeket en bloemen: € 300,00

• Vervoer: € 400,00

• Band of DJ op de bruiloft: € 1.000,00

• Receptie (koffie, gebak): € 500,00

• Diner (met naaste familie (20 personen): € 1.000,00

• Trouwfeest (voor 100 gasten): € 4.000,00

• Bruidsuite voor huwelijksnacht: € 300,00

• Huwelijksreis: € 2.000,00

Als al deze kosten bij elkaar zijn opgeteld, dan bedraagt het totaalbedrag: € 13.850,00. Let wel, er zijn legio bijkomende activiteiten en kosten nog niet meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan een fotoreportage of kleine geschenken voor de gasten na afloop van het feest. En wat als je ook in de kerk wilt trouwen?

Je kunt op veel kosten besparen door er eens met een naar te kijken en jezelf de vraag te stellen: “wil ik het echt heel graag?”. En “is het mij dat geld waard?”. Is het antwoord positief, dan moet je niet twijfelen en er voor gaan. Een bruiloft kost nu eenmaal geld, en als je elk dubbeltje op gaat draaien heb je ook kans om de voorpret richting de bruiloft te verdrukken. Er zijn veel tips die je wellicht op ideeën kunnen brengen en zo toch wat geld kunnen besparen. Zie besparen op je bruiloft

En dan de Financiering

Het bedrag voor jouw bruiloft kun je op veel verschillende manieren bij elkaar krijgen. Je kunt wel een drietal hoofdgroepen herkennen:

• Externe financiering

• Sparen (eigen middelen)

• Donatie

Externe financiering

De meest impopulaire wijze om de bruiloft te financieren is met een externe lening. Je hebt bij het lenen van geld direct de beschikking over het geld. Dat is een voordeel. Als je toch overgaat tot lenen, probeer dan voorkomen dat je gaat lenen bij kennissen en vrienden. Je weet immers nooit hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Stel dat jij (een keer) de aflossing niet kunt betalen, kan dit leiden tot onenigheid en kan dit tussen jullie vriendschap komen te staan. Het lenen van geld bij direct familie is ook niet aan te raden, al zal de relatie met je familie iets sterker zijn en iets meer kunnen verdragen dan in de eerste situatie. Het lenen bij bekenden heeft vaak wel als voordeel ten opzichte van lenen bij een externe organisatie, dat de kosten voor het lenen (rente) lager zijn. Wees je bewust van het feit dat je na je bruiloft nog heel lang geconfronteerd wordt met de financiële afhandeling. Als je € 10.000,- leent voor de bruiloft en je wilt maandelijks € 100,00 aflossen, ben je alleen al aan aflossing ruim 8 jaar bezig met aflossen. Let wel, dan is er nog helemaal geen rekening gehouden met rente. Ga er maar van uit dat je duizenden euro’s extra gaat betalen aan rente. Wist je dat er echtparen zijn die na hun bruiloft nog jarenlang aan het afbetalen zijn, terwijl men zelf allang gescheiden is?

Sparen

De meest toegepaste manier om de bruiloft te betalen is met eigen geld. Dat betekent dat er gespaard moet worden. Je weet dan in ieder geval hoeveel Zeker wanneer je weet wanneer je gaat trouwen kun je in de periode naar deze datum toe, al het geld dat je kunt missen opzij zetten. Denk aan de belastingteruggave, het vakantiegeld, of de overwaarde bij verkoop van het huis van één van jullie toen jullie gingen samenwonen. Door bewuster te gaan leven, kun je maandelijks ook honderden euro’s besparen op eten, drinken, uitgaan. Je moet er wel wat voor over hebben.

Donatie

Geld krijgen om je bruiloft te financieren is voor het bruidspaar natuurlijk de meest makkelijke en financieel meeste aantrekkelijke wijze. Tot medio halverwege jaren ’70 in de vorige eeuw dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden. Tegenwoordige gaan de kinderen veel vroeger zelfstandig wonen, en staan zij eerder (financieel) op eigen benen. Het is dan ook niet meer vanzelfsprekend dat de ouders betalen. Wat je nog wel veel ziet is dat de ouders meebetalen of een bepaald onderdeel, zoals de kleding, sponsoren. Een andere manier om de kosten van de bruiloft te laten financieren door anderen, zonder dat het nadrukkelijk zo wordt gecommuniceerd, is door de huwelijksgeschenken in de vorm van geld te laten geven. Iedereen heeft er begrip voor wanneer jij in plaats van al die cadeaus die je wellicht helemaal niet  nodig hebt, vraagt om een financiële bijdrage. Als iedereen een ‘enveloppe’ achterlaat, zul jij aan het einde van de avond zien dat een substantieel deel van de huwelijksdag weer is ‘terugverdiend’.