Hypotheek

Uitleg over de hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is een bijzondere vorm van financiering die verstrekt wordt voor de aankoop van een huis of voor het financieren van een verbouwing of verbetering van een huis.

Het huis zal bij het verstrekken van een hypothecaire lening, ook wel hypotheek genoemd, als onderpand dienen voor de financiering.

Hypothecaire leningvormen

De consument heeft een ruime keuze uit diverse hypothecaire leningvormen die door de kredietverstrekkers worden aangeboden, en er wordt dan ook aangeraden de mogelijkheden zorgvuldig te bekijken, waarbij er onder meer rekening moet worden gehouden met de aflossing, het rentepercentage en een eventueel risico.
• Dat een hypothecaire lening in de vorm van een beleggingshypotheek risico’s met zich mee kan brengen mag duidelijk zijn, en de consument moet zich er dan ook bewust van zijn dat een hypotheek op basis van beleggingen zowel positief als negatief kan uitvallen.
• Bij een spaarhypotheek wordt er in elk geval zekerheid geboden dat aan het einde van de looptijd van de hypothecaire lening de schuld volledig is afgelost.
• Een andere veelvoorkomende hypothecaire lening is de aflossingsvrije hypotheek, met als financieel voordeel dat er alleen rente betaald hoeft te worden tijdens de lange looptijd, maar met als nadeel dat er aan het einde van diezelfde looptijd dus nog een restschuld is ter hoogte van de aflossingsvrije hypotheek.

Rente van de hypothecaire lening

Bij het maken van een keuze voor een hypothecaire lening, speelt het rentepercentage en het soort rente een belangrijke rol. Op het moment dat de rente laag staat is het aan te raden om te kiezen voor een lange rentevaste periode, met als voordeel de zekerheid dat er gedurende de vastgestelde termijn hetzelfde rentepercentage betaald moet worden. Een variabele rente is in principe lager dan een vaste rente, maar heeft als nadeel dat bij een rentestijging de rentelasten ook zullen toenemen. Een variabele rente biedt dan ook geen zekerheid, maar wie bereid is het risico te nemen heeft kans om op de lange termijn goedkoper uit te zijn. Dit kan echter feitelijk gezien alleen achteraf worden beoordeeld.

Advies betreffende de hypothecaire lening

Het is heel gebruikelijk dat consumenten zich laten voorlichten over de verschillende vormen en risico’s van hypothecaire leningen, en daarvoor kan men terecht bij hypotheekadviseurs. Een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen heeft als voordeel dat deze geen verplichte relaties heeft met hypotheekverstrekkers en dus geheel onafhankelijk advies kan geven. Hierdoor kunnen alle mogelijkheden vrijblijvend worden besproken, en kan er een hypothecaire lening geadviseerd worden die geheel is afgestemd op de persoonlijke wensen in samenhang met de persoonlijke financiële situatie.