Verbouwing

Financiering van een dakkapel

Een dakkapel is een ideale manier om het huis op de bovenverdieping uit te breiden en op die manier van een zolderkamer bijvoorbeeld een riante slaapkamer te maken.

Aangezien de kosten van het plaatsen van een dakkapel aardig hoog kunnen oplopen, kan het soms noodzakelijk zijn om naar de mogelijkheden op het gebied van financiering te zoeken. Er zijn meerdere mogelijkheden om een financiering voor een dakkapel te regelen, waarbij het afsluiten van een hypotheek onder meer tot de mogelijkheden behoort.

Hypotheek voor een dakkapel

Het is mogelijk een financiering in de vorm van een hypotheek voor een dakkapel af te sluiten, mede omdat het laten plaatsen van een dakkapel als een verbetering van de woning wordt beschouwd. Dit betekent dat de rente van de hypotheek fiscaal aftrekbaar is, waarmee dit dus een relatief voordelige manier van financiering is. Of het afsluiten van een hypotheek financieel het meest voordelig is, zal afhankelijk zijn van de hoogte van de hypotheek en de daarmee gepaard gaande kosten. Voor een dakkapel van een paar duizend euro kan het wel voordelig zijn om gebruik te maken van een verhoging van de hypotheek als deze destijds bij het afsluiten hoger ingeschreven is, maar als er voor een relatief klein bedrag een geheel nieuwe hypotheek moet worden afgesloten, dan kan een andere vorm van financiering beter en voordeliger zijn.

Lening voor een dakkapel

Bij kredietverstrekkers zoals banken zijn er diverse andere mogelijkheden om de aanschaf van een dakkapel te kunnen financieren, waarbij er wel rekening moet worden gehouden met een hoger rentepercentage dan bij het afsluiten van een extra hypotheek of hypotheekverhoging het geval is. Het voordeel van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet dat wordt genomen om een dakkapel te kunnen bekostigen, is dat de looptijd van de financiering beperkt is tot een aantal jaren. Een dergelijke periode is prima te overzien en daardoor aantrekkelijk, maar er moet wel maandelijks gedurende een aantal jaren rente en aflossing worden betaald. Een doorlopend krediet heeft in dat geval als voordeel dat er ook extra aflossingen op mogen plaatsvinden, waardoor de lening eerder afgelost kan worden en er ook voor andere zaken weer gebruik kan worden gemaakt van het doorlopend krediet als er voldoende kredietruimte is.

Krediet via de leverancier

Het bedrijf dat een dakkapel levert en plaatst, kan soms ook een financiering aanbieden in samenwerking met een kredietverstrekker. Vaak zijn er keuzemogelijkheden met betrekking tot de looptijd, variƫrend van bijvoorbeeld 12 maanden tot 120 maanden. Het maandbedrag voor de looptijd staat vast en er zijn meestal mogelijkheden om zonder boete extra aflossingen te doen. De voorwaarden voor de financiering van een dakkapel kunnen per bedrijf anders geregeld zijn, zodat daar wel zeer goed aandacht aan besteed moet worden.