Voertuig

Financiering bij kopen van een boot

De aanschaf van een boot gaat veelal met hoge kosten gepaard, of het nu gaat om het kopen van een tweedehands boot of om de aankoop van een nieuwe boot.

Er zijn talloze manieren om een boot te financieren, zo kan je bijvoorbeeld gaan gokken bij een online casino wat natuurlijk niet de ideale oplossing is daar de kans groter is om te verliezen dat om er geld mee te winnen. Beter kan je dus kijken naar een vorm van financieren maar het is de vraag welke manier van financieren het meest gunstig zal zijn. De potentiële koper van een boot kan vooraf al op onderzoek uitgaan om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om een financiering voor de boot te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld bij de eigen bank zijn, maar het is ook mogelijk om met de botenverkoper om de tafel te gaan zitten om uit te zoeken welke boot financiering het meest past bij de persoonlijke situatie.

Financiering van een boot

Bij de aankoop van een nieuwe boot zou de mogelijkheid kunnen bestaan dat er een financiering wordt verstrekt, waarbij de boot als onderpand geldt. Echter bij tweedehands boten gaat dit vaak niet op, omdat het lastig is om de waarde van de boot te bepalen. In bepaalde situaties is het echter mogelijk om een financiering in de vorm van een hypotheek te verkrijgen, ondanks dat een boot niet als onroerend goed wordt beschouwd. Er moet dan in elk geval worden voldaan aan de voorwaarde dat de boot geregistreerd is en over een brandmerk beschikt. Voor het laten financieren van een boot zijn er een aantal belangrijke kenmerken die algemeen gelden en waarmee rekening gehouden moet worden, zoals:
• Bouwjaar van de boot.
• Merk van de boot.
• Soort motor en brandstof.
• Materiaal van de boot.

Boot kopen van een particulier

Als er een boot wordt aangeschaft die wordt overgenomen van een particulier, dan is het mogelijk om een financiering bij een bank te regelen in de vorm van een persoonlijke lening. De hoogte van de persoonlijke lening die verstrekt kan worden, is afhankelijk van het inkomen en bepaalde uitgaven van de aanvrager. Bij een financiering door een bank is het namelijk van belang dat de bank ervan verzekerd moet zijn, dat de rente en aflossingen van de financiering op basis van het inkomen kunnen worden voldaan. Een dergelijke wijze van financiering kan gunstig zijn als de koopprijs van de boot niet al te hoog is en de lening binnen redelijke termijn kan worden afbetaald. Als de boot in een hogere prijsklasse valt, dan zijn andere vormen van financiering meer aantrekkelijk.

Overwaarde huis benutten

Een manier om een boot te financieren in een constructie waarbij de maandlasten laag kunnen blijven, is het benutten van de overwaarde van een eigen woning. Er kan dan een extra hypotheek worden genomen om de aanschaf van de boot mee te bekostigen, maar er moet dan wel rekening mee gehouden worden dat de rente niet fiscaal aftrekbaar is ondanks dat de financiering een hypotheek betreft.