Zakelijk

Advies over een bankfinanciering

Met bankfinanciering wordt in het algemeen bedoeld dat de financiering van een bedrijf bij een bank geregeld wordt.

Particulieren kunnen bij bankfinanciering denken aan persoonlijke leningen en doorlopende kredieten die door een bank verstrekt worden. Sinds de kredietcrisis zijn de banken echter een stuk minder vrijgevig met het verlenen van financieringen aan zowel ondernemers die een bedrijf willen starten of uitbreiden, als aan particulieren die een bankfinanciering wensen om een huis te kunnen kopen.

Banken als kredietverstrekkers

Er zijn veel verschillende banken in Nederland, zoals de bekende grote spelers als de Rabobank, Abn Amro, SNS Bank en de ING. Echter ook minder bekende banken zoals Dexia en Friesland bank kunnen veel betekenen op het gebied van financiering. Er zijn banken die speciaal voor ondernemers aparte regelingen en financieringsvormen kennen, en ook voor particulieren zijn er volop mogelijkheden om geld te lenen voor allerlei doeleinden. Particulieren maken vaak gebruik van een bankfinanciering om een hypotheek te verkrijgen voor de aankoop van een woning, of voor het kopen van een auto waarvoor een persoonlijke lening kan worden afgesloten. Ondernemers die een bedrijf willen beginnen hebben vaak, naast eigen geld, een extra startkapitaal nodig om het bedrijf gezond te laten starten en kunnen daarvoor een bankfinanciering afsluiten en dat geldt ook voor bestaande bedrijven, die investeringen doen om het bedrijf verder te ontwikkelen en te laten groeien.

Keuze voor bankfinanciering

De keuze voor een bepaalde bank om een financiering te regelen, is vaak een persoonlijke keuze en kan gemaakt worden op basis van eerdere ervaringen met een bank. Het is echter verstandig om bij het afsluiten van een financiering zakelijk naar de situatie te kijken, want met een financiering gaan altijd kosten gepaard. Juist op die kosten kan bespaard worden door de mogelijkheden van verschillende banken te bekijken en te beoordelen.

Vergelijken van banken

Om een financiering bij een bank te verkrijgen is het als particulier mogelijk om via internet online offertes bij meerdere banken aan te vragen. Dit heeft als voordeel dat deze naast elkaar kunnen worden gelegd, waarbij de positieve en negatieve verschillen al snel duidelijk zullen worden. Een startende ondernemer zal in persoonlijke gesprekken met de bank inzicht kunnen bieden in de financiƫle behoefte en een bedrijfsplan kunnen tonen om de argumenten kracht bij te zetten. Als het bij de ene bank echter niet lukt om de gewenste financiering te regelen, dan is het toch het proberen waard om voor een bankfinanciering bij andere banken langs te gaan.